Tango, horúčka noci a salsa s vôňou cesnaku a oregana. Také je argentínske asado.
V Argentíne sa nájde čas na grilovanie vždy. Možno preto, že je to krajina gauchos a koní a výborný kus polodivého mäsa je tu na každodennom menu. Gaučovia tu tvrdo pracujú a rovnako neúnavne sa dokážu aj baviť.
Predstavte si zábavu s hudbou, tancom a ohniskom, nad ktorým sa pečie obrovský kus býka. Tak to je klasické argentínske grilovanie asado. Zabudnite na zeleninu a restovaný baklažán, zabudnite na marinády a nakladanie. Asado znesie len poriadny kus hovädzieho z argentínskeho dobytka a soľ. Kúzlo úpravy spočíva v mimoriadnej kvalite mäsa a pomalom pečení na ražni, ktoré trvá celé hodiny.
A kým sa mäso upečie, je kopa času zísť sa s priateľmi, vypiť pár pohárikov skvelého vína a utančiť sa k smrti niektorou z krásnych prítomných.
Budete ptorebovať poriadne mäso. Len tak nejaký kúsok nestačí, mäso musí byť správne dozreté a vhodné na gril. Keď nezoženiete celú kravu a ohnisko cez polovicu dvora, bude stačiť poctivý kus sviečkovej a poriadne roztavené uhlíky. Mäso nie je treba v tomto prípade kúpať v marináde, správne vyzretý kúsok sa ochutí sám.
Na správnom asade je len jeden človek, ktorý griluje. Hovorí sa mu asador je len na ňom, ako bude mäso upravené a ako sa podarí. Nenechajte si od nikoho radiť, toto je vaša párty a vy ste tu šéfom.
Grilujte pomaly. Nie je kam sa ponáhľať. Zatiaľ čo sa mäso pripravuje, zíďte sa pri ňom s priateľmi, preberte najnovšie klebety a vychutnajte si pohár či dva vína. Zatancujte si tango alebo sa vráťte ku koreňom a jednoducho si užívajte obrad prípravy mäsa tým najstarším spôsobom, aký je na svete.