Grilovanie pod šírym nebom a nezameniteľná chuť a vôňa mäsa pečeného nad žeravými uhlíkmi.
Ach, tá romantika.

Gril na drevené uhlie je Pán Gril. Prapredok a dinosaurus všetkého grilovania, ku ktorému sa radi vraciame a ktorý sa nám vybaví, keď sa hovorí o záhradnej príprave mäsa. Verný druh pri kempovaní a rybárov najlepší priateľ. Inými slovami, osvedčená a rokmi preverená klasika.

Grily na drevené uhlie sú lacné, jednoducho prenosné, napcháte ich v podstate kamkoľvek a na prevádzku potrebujete len vrece dreveného uhlia. Na výber bývajú ľahké plechové a poctivá ťažká liatina. Ľudia ich preferujú pre nádhernú dymovú vôňu a chuť na nich pripravených jedál a atmosféru, ktorá takéto grilovanie sprevádza. Že sa do jedla občas dostane aj trocha popola, to väčšina z nás rada prehliadne.

Gril na drevené uhlie má ale aj svoje nevýhody. Poprvé, musíte stále dokupovať palivo. Tiež tuk, ktorý z mäsa odkvapkáva, sa často páli a uvoľňuje škodlivé látky. Tomu sa ale dá zabrániť tým, že medzi jedlo a horúce uhlíky vložíte hliníkovú tácku alebo si vyberiete gril s nepriamym grilovaním – teda taký, ktorý nemá ohnisko priamo pod grilovaným jedlom.

Výhody grilov na drevené uhlie:

  • najlacnejšie
  • grily všetkých tvarov, veľkostí a druhov
  • ľahké, prenosné, dajú sa postaviť v podstate kamkoľvek
  • nezameniteľná chuť pravého „old school“ grilu

Nevýhody

  • odkvapkávajúci tuk sa páli a vytvára toxíny
  • dosť práce so zapálením a rozhorievaním uhlíkov
  • pri grilovaní blízko horúcich uhlíkov je väčšie riziko pripálenia
  • jedlo sa pripravuje dlhšie

Zdroj energie

drevené uhlie, grilovacie brikety, drevo

 

späť

 

HYZA Penam