Klobásky, burgery a dobré pivko na záhradke s rodinou a priateľmi. Americkú klasiku pozná z filmov asi každý. V USA sa griluje stále a na každom rohu. Je to spôsob, ako sa stretnúť s priateľmi, popiť pivo a prebrať najnovšie klebety. Je to spôsob, ako osláviť štátne sviatky alebo výhru vášho obľúbeného tímu. Je to spôsob, ako srdečne privítať nového suseda. Proste, dôvod pre typické americké barbecue sa vždy nájde.
Najobľúbenejším miestom na grilovanie v Amerike je vlastný dvor. Len pri veľkých oslavách, takzvaných „block barbecue“ alebo „street barbecue“ sa zíde celá štvrť niekde na ulici a griluje, čo môže. Tieto pouličné akcie bývajú pololegálne, pretože väčšinou nemajú oficiálne povolenie, ale polícia ich ignoruje a často sa ako špeciálni hostia zúčastňujú aj miestni hasiči, ktorí privezú ukázať patrične naleštené a vyzdobené hasičské vozidlá.
Každopádne, späť k tradičnému záhradnému grilovaniu. Na menu nájdete bravčové, bravčové a zase bravčové. Prasa vo všetkých podobách je, proste, americkým favoritom – či už ako pekne prepečený kus rebierok s barbecue omáčkou, v mletej zmesi, alebo ako roštenka v jemnej octovej marináde. Ďalšou neodmysliteľnou pochúťkou sú burgery, meté hovädzie v žemli i bez. Popíja sa pivo a malinovka, klábosí sa, pán domáci sa chváli najnovšími prírastkami v dome či garáži, ich ženy si vymenia najnovšie recepty. Len sa nikam neponáhľať, proste tá pravá americká idylka.
Hlavne potrebujete zásteru s vtipným motívom, bez toho to nejde. Musí byť vidieť, kto je tu pánom domu a vrchným „grillerom“. Tiež potrebujete gril a k nemu pekné kliešte na obracanie, tie nedáte z ruky. Dôležitá je tiež ženuška s poctivou domácou malinovkou a dokonale ostrihaný trávnik.
Pozvite si známych na záhradku, grilujte všetko, čo vám príde pod ruku (a volá sa prasa) a užívajte si voľno. Mäso nezabudnite poriadne namarinovať a poliať pravou americkou barbecue omáčkou.